Muziek in de huiskamer

Rudy & His Fascinators

Oktober 2023 werd Nocturnal Leeches’ Rendez-vous, het derde album van Rudy & His Fascinators gepresenteerd in VERA, Groningen. Het album werd opgenomen bij en geproduceerd door Ruud Slingerland, frontman van Dia del Mercado.

Sinds kort brengen Rudy Lentze en Ruud Slingerland samen live een repertoire-mix van beide projecten en worden ze hierin bijgestaan door Thea Visser (Planet Orange) en Fons Sluijter (Gebroeders Kromhout), indien beschikbaar aangevuld met drumster Lielian Tan (De Flageolettes). Ze traden onlangs op voor een enthousiast publiek in achtereenvolgens Haarlem en Amsterdam.

Bezetting

Rudy Lentze – elektrische gitaren, zang

Ruud Slingerland – elektrische gitaar, tapedeck, zang

Thea Visser – harmonium, cornet, dwarsfluit, zang

Fons Sluijter – ploktokkel

Hier een stukje van Jan Willem van de website De Subjectivisten over Rudy & His Fascinators.

“Dat er in Groningen genoeg cultuur op te snuiven valt, blijkt alleen al uit de vele bands en artiesten die er vandaan komen. Iemand die daar al ruim 45 jaar een bijdrage aan levert is zanger/gitarist Rudy Lentze, die je al bij zoveel projecten tegen kunt zijn gekomen. Dat start met Plant, AA & The Doctors en Bwana3 en later onder zijn eigen naam en in Whipster, The Managers en I.N.D.O. of als gast bij The Monroes, Green Hornet en Black Hills en ga zo maar door. Daarbij komen genres als blues rock, garage rock, jazz, indie rock, pop en meer voorbij. Toch blijft het allemaal wat onder de radar, wat overigens niks zegt over de kwaliteit. Lentze is een bescheiden spil in en een stille drijvende kracht achter de Groningse muziekscene. Na een album onder zijn eigen naam heeft hij met zijn langlopende project Rudy & His Fascinators, waarbij de Fascinators uit een steeds wisselende groep Groningse muzikanten bestaat, het album Rudymentary (2010) uitgebracht. Hierop krijg je een alternatieve blend van folk, blues, altcountry, blues, rock en jazz. Een sterk album dat drie jaar later met Drummer Girl een uitstekend vervolg krijgt. Dan blijft het qua releases stil.”

Daar komt nu na 10 jaar verandering in met het nieuwe album Nocturnal Leeches’ Rendez-vous. Rudy Lentze (zang, gitaren, bas) mag hier net als op het vorige album rekenen op de Fascinators Floris Vermeulen (bas, effecten) van Electric Barbarian en Lielian Tan (drums, zang) uit legio projecten. Maar dat zijn lang niet alles Fascinators, want je vindt er ook Thea Visser (harmonium, cornet, fluit, zang) van Planet Orange, Fons Sluijter (contrabas, cello, ploktokkel), Thomas de Jager (drums), Peter van der Heide (gitaar) en Marinus de Lange (drums) van Whipster en last but not least Jurgen Veenstra (zang, spoken word) van wh^rl, Avery Plains, Moan, Moonlizards, Erectromorph en meer. Met andere woorden, Lentze incorporeert hier een fraai deel van de Groningse underground. Op dit nieuwe album laat hij in ruim 46 minuten 10 tracks de revue passeren, die maar deels aansluiten op zijn voorgaande werk. Het is allemaal wat rauwer, maar nog altijd recht uit het hart. De muziek tapt uit verschillende vaatjes, waarbij de blues en altcountry de hoofdmoot vormen. Daarnaast uitstapjes dan wel vlechtwerken gemaakt met jazz, zoals in de prachtige titeltrack, Afrikaanse elementen, lo-fi stukken en allerhande experimenten. Met name dat laatstgenoemde maakt dat de muziek steeds weet te verrassen en van een mooie bluestrack ineens in een spannend avontuur overgaat. Niets is ooit helemaal wat het lijkt.”

Hier een voorproefje van Rudy & His Fascinators: https://www.youtube.com/watch?v=2J-llORDKlk